Simpozion la Aiud: 120 de ani de la nașterea cărturarului Ovidiu Hulea

- Din Judet - septembrie 29, 2022
Distribuie

ASTRA – Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria și Consiliul Local Aiud au organizat miercuri, 28 septembrie 2022, simpozionul dedicat aniversării a 120 de ani de la nașterea cărturarului Ovidiu Hulea.

Despre directorul primului liceu românesc din Aiud, înființat acum 100 de ani, au conferențiat următorii:

  • prof. Elisabeta Gheție – „Frânturi din istoria primului liceu românesc din Aiud”
  • prof. Despina Stanciu – „Zorile, prima gazetă românească din Aiud”
  • bibl. Dana Grigoriță – „Documente istorice despre Ovidiu Hulea”
  • preot Mihai Cristea – „Ovidiu Hulea, teolog”
  • dr. Alin Florea – Romanul „Avram Iancu” de Ovidiu Hulea
  • Ioan Hădărig – „Ovidiu Hulea și România literară aiudeană, 1930”

Moderatorul simpozionului a fost prof. dr. Gabriela Gâlea, iar cuvântul de deschidere au aparținut primăriței municipiului Aiud, Oana Badea, și viceprimăriței Lőrincz Helga.

Cu acest prilej a fost inaugurată noua sală a Consiliului Local Aiud, dotată la standarde europene, care are și rolul de galerie expozițională. În galeria aiudeană pot fi admirate lucrări semnate de artiști plastici prezenți la taberele internaționale de artă plastică, tablouri aflate în patrimoniul Fundației Inter-Art Aiud.

Cu acest prilej a fost organizată o expoziție cu volumele de poezie, proză, teatru și publicistică ale lui Ovidiu Hulea, reeditate de Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud și ASTRA – Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud, precum și revista „Astra aiudeană”, cu numere dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud.

Foto: Zoltan Balog

Service camioane
Comments are closed.