România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca! Va putea fi folosit de orice categorie de vârstă. Cât de sigur este rapelul cu Astra Zeneca pentru cei care au făcut deja prima doză?

- Evenimente - aprilie 8, 2021
vaccin
Distribuie

România nu oprește vaccinarea cu AstraZeneca. Ba mai mult, orice persoană primește doza, indiferent de vârstă. 

Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România, a susținut, joi, o conferință de presă, și a vorbit despre serul produs de AstraZeneca. „Se continuă vaccinarea pentru toate persoanele, indiferent de categoria de vârstă. Cei care au făcut prima doză vor primi și rapelul. Cei care au dezvoltat tromboze după prima doză, nu o mai primesc pe cea de-a doua”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Combinarea altor vaccinuri de la alte firme pentru cei care refuză rapelul (vaccinul numărul 2) de la Astra Zeneca, deocamdată nu este o opțiune.

Mai mult, mesajul lui Valeriu Gheorghiță a fost ca rapelul să fie continuat cu același vaccin, inclusiv pentru cei care au făcut primul vaccin cu Astra Zeneca. Acesta a mai declarat că efectele adverse majore în cazul acestui vaccin au apărut de regulă la prima doză și nu la rapel. În această ordine de idei, rapelul cu Astra Zeneca ar trebui să fie mult mai ușor de suportat de orice persoană.

Care sunt cele 2 reacții adverse pentru a nu mai face a doua doză cu Astra Zeneca?

Astăzi, col. Valeriu Gheorghiță a precizat că sunt doar 2 reacții adverse importante care fac ca rapelul (vaccinarea cu a doua doză la 51 de zile distanță) cu Astra Zeneca să nu fie recomandat: Șocul anafilactic și apariția unui eveniment trombotic. 

Frecvența cazurilor grave de reacții adverse în campania de vaccinare este de  0,6 la peste 100.000 de cazuri vaccinate sau de maxim 1 caz la 1.000.000 de persoane vaccinate. Din acest punct de vedere, vaccinul Astra Zeneca este la fel de sigur ca și celelalte aflate pe piață. De menționat că în total sunt aproximativ 200 de cazuri de evenimente trombotice  la nivelul întregului glob pământesc. 

Service camioane
Comments are closed.