PSD Sebeș: Domnule primar, dați dovadă de transparență! Ședința de Consiliu Local Sebeș nu se poate face pe email!

- Politice - martie 5, 2021
Distribuie

Desfășurarea prin intermediul e-mailului a ședințelor de consiliu local de la Sebeș reprezintă pe de o parte, o sfidare a cetățenilor care nu pot participa la ele conform legii, dar și a unor drepturi elementare care derivă din principiile democrației. Exprimarea exclusivă prin intermediul e-mailului omoară dezbaterea, confruntarea de idei, identificarea în comun a celor mai bune soluții și nu conferă aceeași libertate de exprimare și convingere, limitând foarte mult persuasiunea. În astfel de situații rezultatele finale ale unor decizii care la problemele oamenilor pot fi diferite. Această modalitate de desfășurare a ședințelor arată și disprețul primarului Dorin Nistor față de cetățeni și deopotrivă față de părerile celorlalți consilieri locali.

Respectarea transparenței decizionale, grija față de cetățeni și luarea deciziilor în favoarea locuitorilor, nu a grupurilor de interese, trebuie să fie aspecte importante pentru orice administrație locală.

Consilierii locali ai PSD din Sebeș au solicitat, prin adrese oficiale la Primăria Sebeș și la Instituția Prefectului – județul Alba, schimbarea de urgență a modalității de desfășurare a ședințelor de consiliu local. Facem acest lucru și public, subliniind că varianta de desfășurare a acestora pe e-mail este inoportună și ilegală.

Conform art. 138 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, ședințele Consiliului Local sunt publice, iar acest caracter public este dat și de posibilitatea cetățenilor de a asista/participa la ședințele Consiliului ”și/sau” de a le urmări pe internet.

În vederea respectării ”principiului transparenței și a caracterului public” din perspectiva accesului cetățenilor la procesul de luare a deciziilor administrative, rămâne în sarcina Consiliului Local de a le asigura oamenilor posibilitatea de a urmări pe internet ședințele, în perioada stării de urgență/ alertă.

De asemenea, reluarea ședințelor în format fizic este posibilă, în contextul în care Sebeșul deține locații în care acestea se pot desfășura cu respectarea tuturor restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor în actualul context pandemic. Două dintre acestea sunt: Centrul Cultural Lucian Blaga, Colegiul Național Lucian Blaga – Sala Festivă. Chiar și în aceste condiții rămâne necesitatea transmiterii acestora în direct pe internet.

Grupul consilierilor locali ai PSD din Sebeș,
Radu Cristian,
Luca Nicolae,
Bogdan Dorel
Salău Marius
Blaga Lucian

Service camioane
Comments are closed.