PSD ALBA:”PNL și USR continuă politizarea școlilor din județul Alba”

- Politice - august 23, 2021
alba
Distribuie

COMUNICAT DE PRESĂ

PNL și USR au continuat politizarea masivă a învățământului de la nivelul județului Alba și au schimbat directori de la 24 de instituții de învățământ, în ciuda declarațiilor ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, care a spus că nu vor fi modificări la nivelul conducerilor școlilor și grădinițelor până la organizarea unui concurs.

Europarlamentarul PSD Alba, Victor Negrescu: ”Numirile controversate a unor oameni afiliați politic în funcțiile de director la mai multe școli din Alba demonstrează faptul că educația nu este o prioritate pentru PNL și USR. Mereu m-am opus politizării, iar ce se întâmplă astăzi demonstrează faptul că dreapta dorește să transforme școlile în sedii de partid odată cu concursurile din această toamnă. Invit elevii, profesorii și părinții din Alba să fie foarte vigilenți și să nu permită acest lucru.”

Cu toate acestea, în județul Alba, Consiliul de Administrație a Inspectoratului Școlar Județean, în data de 19 august, a numit directori și/sau directori adjuncți noi la 24 de școli, după cum urmează:

1. Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia;

2. Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni;

3. Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş;

4. Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud;

5. Liceul Tehnologic „Țara Moţilor” Albac;

6. Liceul Tehnologic Sebeș;

7. Liceul Teoretic „David Prodan” Cugir;

8. Școala Gimnazială „Aron Cotruş” Cergău Mare;

9. Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud;

10. Școala Gimnazială „Horea” Horea;

11. Școala Gimnazială „Ion Bianu” Valea Lungă;

12. Școala Gimnazială „Iosif Sârbu” Șibot;

13. Școala Gimnazială „Septimiu Albini” Cut;

14. Școala Gimnazială „Vasile Goldiş” Alba Iulia;

15. Școala Gimnazială Almaşu Mare;

16. Școala Gimnazială Blandiana;

17. Școala Gimnazială Doştat;

18. Școala Gimnazială Draşov;

19. Școala Gimnazială Fărău;

20. Școala Gimnazială Noşlac;

21. Școala Gimnazială Vadu Moţilor;

22. Grădiniţa cu Program Prelungit „Piticot” Cîmpeni;

23. Centrul școlar de educație incluzivă Alba Iulia;

24. Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud;

25. Centrul Județean de Excelență – nou înființat.

Majoritatea directorilor/directori adjuncți numiți prin detașare, la instituțiile de învățământ sus-menționate, sunt cunoscuți membri sau simpatizanți ai PNL/USR în comunitățile din care fac parte. Să luăm doar câteva exemple: La Colegiul Economic din Alba Iulia, a fost numit director domnul Cetean Ioan Emil, care a fost candidat din partea USR-PLUS la Consiliul Județean Alba. La Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia a fost numit Daniel Fonoage, USR-ist declarat și susținător al lui Gabriel Pleșa în campania electorală, iar Centrul Județean de Excelență este condus de Adrian Simion, candidat al USR pentru Senatul României. De asemenea, la Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni, director adjunct a fost numită doamna Monica Alina Borteș, soția fostului consilier local al PNL Câmpeni – Dan Gabriel Borteș, actualmente președintele filialei USR Câmpeni.

Ce a spus, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, citat de presa națională: ”Concursul pentru ocuparea posturilor de directori va începe în data de 14 septembrie. Până atunci, pentru un semestru, suntem, desigur, toți de acord cu privire la avantajele continuității. Se schimbă directorii doar dacă sunt motive justificate legal sau din perspectiva managementului educațional, dacă se pensionează sau dacă nu-și mai dau acordul pentru continuare”.

Președintele interimar PSD Alba, Radu Marcel Tuhuț: „ Pentru conducerea PNL a Inspectoratului Școlar Județean Alba cuvintele ministrului au avut 0 valoare, fie acestea au fost doar praf în ochii oamenilor, iar liberalii își continuă metehnele de politizare a întregului sistem de învățământ, începute în ianuarie 2020 (cu schimbarea șefilor inspectoratelor școlare) și continuate în 2021, cu directorii de grădinițe și școli cărora li se încheiaseră mandatele câștigate prin concurs. În acest drum, i-au luat și pe USR-iști, camarazii lor de la guvernare, care blamau astfel de practici.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a promis în repetate rânduri depolitizarea instituțiilor de învățământ.

De ce au acceptat user-iștii să conducă instituții de învățământ, fără concurs, încălcându-și astfel principiile despre care vorbeau zilnic? Unde sunt, stimați liberali și user-iști, concursurile corecte pe care le-ați promis atâta amar de vreme? Unde este meritocrația de care ați vorbit când erați în Opoziție?”

Birou de presă PSD ALBA

Service camioane
Comments are closed.