Poetul Octavian Goga omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba la 140 de ani de la naștere

- Evenimente - martie 30, 2021
goga
Distribuie

Joi, 1 aprilie 2021, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îl omagiază pe poetul Octavian Goga printr-o serie de activități ce se vor desfășura online și la bustul amplasat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Programul propus de cele două instituții pentru a-l omagia pe poet este următorul:

  • Pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi postate următoarele activități:

09:00 – Medalion literar – Octavian Goga

09:30 – Aniversații zilei

10:00 – Recomandare de lectură pentru copii: GOGA, Octavian, Dorința, București, Litera Mică, 2016

11:00 – Recomandare de lectură pentru adulți: GOGA, Octavian, Opere, vol. 1-2, București, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2018

12:30 – Imagini foto de la festivitatea de depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia

13:00 – Citatul zilei

14:00 – Știați că…?

15:00 – Expoziție de carte: Octavian Goga în colecțiile bibliotecii

16:00 – Poezia zilei – Eu știu un basm, autor Octavian Goga

17:00 – Memoria culturală a locului în județul Alba: Crăciunelul de Sus, leagănul copilăriei lui Octavian Goga

La ora 12:00 va avea loc festivitatea depunerii de flori la bustul poetului Octavian Goga situat pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Bustul, operă a sculptorului maramureșan Mihai Coșan, a ajuns la Alba Iulia grație eforturilor scriitorului Ion Mărgineanu, sprijinit de regretatul critic și istoric literar Mircea Cenușă, de istoricul Dan Dorin Ovidiu și de pictorul Nicolae Lascu. Bustul a fost descoperit după moartea sculptorului Mihai Coșan și nu este finalizat. Cu toate acestea, chipul marelui poet ardelean, patriot al neamului românesc și militant pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918 a fost adus la Alba Iulia și amplasat pe Aleea Scriitorilor.

Octavian Goga se naşte la 1 aprilie 1881 în satul Răşinari,de lângă Sibiu fiul preotului ortodox Iosif Goga şi al soţiei sale, Aurelia, învăţătoare. Goga a fost un poet, academician, politician şi prim-ministrul României din 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938. Între anii 1886-1890, Goga a urmat şcoala primară din satul natal. Cea mai mare parte a vacanţelor, aşa cum povesteşte autorul în diverse texte autobiografice, şi le-a petrecut în satul natal al tatălui său, Crăciunelul de Sus. În 1890, poetul s-a înscris la liceul de stat din Sibiu (astăzi Liceul Gheorghe Lazăr), ale cărui cursuri l-a urmat până în 1899, când s-a transferat la liceul românesc din Braşov. La absolvirea liceului, în 1900 s-a înscris la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Budapesta, continuându-şi apoi studiile la Berlin şi încheindu-le în 1904. În ziarul Tribuna (Sibiu) a fost publicată prima poezie. În 1905 a apărut la Budapesta volumul „Poezii” pentru care a primit Premiul Năsturel-Herescu al Academiei Române. Prin acordarea acestui premiu la 21 martie 1906, creaţia poetică a lui Octavian Goga a primit consacrarea Academiei Române. În 1920, Goga a fost ales membru al Academiei discursul de recepţie fiind intitulat „Coşbuc”. Considerat poet al neamului, pe ambii versanţi ai Carpaţilor, poetul s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil. La 5 mai 1938, în parcul Castelului de la Ciucea poetul a suferit un infarct cerebral şi a intrat în comă. În ziua de 7 mai 1938, s-a stins din viaţă la vârsta de 57 de ani. Ulterior trupul poetului a fost înmormântat la mausoleumul dela conacul din Ciucea, conform dorinţei acestuia.

Service camioane
Comments are closed.