NESIMȚIRE: APROAPE 400.000 EURO A ÎNGHIȚIT DN1-PEPINIERA DE GROPI

- Anchete - noiembrie 26, 2019
Distribuie

După primele zile cu temperaturi mai blânde putem număra cu atenție rezultatele unei companii pline de incompetență și care dă românilor mereu umilințe peste umilințe: Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

De pildă, pe cel mai circulat drum din județul Alba, DN1, numai pe tronsonul Aiud-Alba Iulia pe un singur sens de mers am numărat vineri 1 Februarie nu mai puțin de 337 de gropi (cu mențiunea că deja pe la Sântimbru, pe la 250, credem că am început să omitem destul de multe). Dacă am dubla (pentru ambele sensuri, că doar nu credeți că pe sensul Alba Iulia-Aiud lucrurile stau mai fericit), am ajunge la peste 600 de gropi, deformări ale asfaltului bituminos, cratere și petice decopertate.

Noi le-am plătit 356.837 de euro. Ei (CNAIR) ne-au dat peste 600 de gropi!

 [read more] Și vorbim de un drum pe care anul trecut s-au făcut mai multe serii de plombări și reparații.  Respectiv, urmare a adresei nr. 92/5940/28.01.2019, CNAIR a confirmat că in anul 2018 pe DN1, raza jud.Alba, s-au investit 1.677.134,92 lei (respectiv 356.837 de euro), doar pentru reparații și întreținere. Un lucru însă se pare că nu îl pricep mai marii CNAIR: nimic nu se leagă atunci când se fac lucrurile prost și se gândește totul pe genunchi.

Mentalitatea românească de a pune petice lângă petice pe un drum ce este evident ieșit din orice uz sau garanție și-a dovedit demult ineficiența. Și atunci de ce se mai continuă astfel? Poate pentru că este cea mai ușoară modalitate să se sifoneze bani? Poate pentru că urmează doi ani electorali și au nevoie de bani în campanii să îi prostească din nou pe cei care pun semnul egal între un vot și trei mici sau 10 lei în plus la pensie? Sau poate că numai atâta îi duce capul pe cei care cred că în România nimic nu se schimbă și merge și așa, respectiv pe decidenții din CNAIR.

Lucrări fără garanție! Sau cum 16 miliarde de lei vechi sunt aruncați în van!

Cert este că din punct de vedere tehnic o lucrare de plombare nu are nicio garanție de execuție. Surse din Secția Drumuri Naționale Alba ne-au declarat sub protecția anonimatului că nimic din ce se execută ca și lucrări de plombare a gropilor nu are vreo garanție. Nimeni nu poate oferi astfel garanție de 1,2,3 sau X ani pentru o plombare. De unde se și poate fura cu acte în regulă: Nimeni nu poate urmări sau cântări materialul de plombare necesar unei singure gropi. De asemenea, nimeni nu stă să numere numărul de petice, ci se debitează totul pe tronson de drum!

Mai mult, specialiștii din cadrul Facultății de Construcții din Timișoara ne-au dezvăluit și faptul că asfaltul românesc conține foarte multe impurități (nisip,pietriș), astfel că după turnare, după câteva ploi, apa îl spală și își face loc până la stratul de rezistență. Astfel se face că în fiecare iarnă ochiul de apă rezultat prin înghețare duce la pușcarea structurii bituminoase.

Cert este un lucru: Nici CNAIR nici vreo altă firmă nu eliberează garanții pentru o plombă aplicată sau pentru reparațiile parțiale (decopertări, asfaltări pe porțiuni fără a se umbla la structura de rezistență a drumului). Practic garanțiile pe lucrări se pot elibera numai la momentul în care se decopertează un tronson și se lucrează inclusiv la stratul de suport, turnându-se apoi covor asfaltic pe un întreg tronson.  

Asfaltările la rece – o soluție extrem de scumpă prin ineficiența sa

Începând de săptămâna trecută după topirea zăpezii Secția Drumuri Naționale Alba a pornit deja o amplă campanie de plombare a drumurilor naționale de pe raza întregului județ. O soluție de avarie, care prelungește însă aceeași stare de nemulțumire și hoție. Practic în mai toate gropile din asfalt se pune o mixtură asfaltică specială, compactată apoi fie cu cilindrul, fie cu papucii și lopețile muncitorilor. Cât de durabilă este însă o astfel de lucrare? Pe un drum cu circulație scăzută și autovehicule cu masa maximă admisă de 3 tone, ar fi o soluție optimă.

Pe un drum național, unde se circulă cu încărcături de peste 50 de tone a folosi această tehnică este ca și cum ai arunca banii pe fereastră. Și asta cu bună știință! Mentalitatea din spatele acestor lucrări pare a fi: dacă avem gropi, vă plângeți că avem gropi. Dacă le asfaltăm, că de ce le asfaltăm?!?

 Ceea ce este corect până la un punct: CE AR FI SĂ LE ASFALTĂM AȘA CUM TREBUIE!! CU MATERIALE DE CALITATE, respectând grosimea unui drum care într-o iarnă este supus la cel puțin 5-6 reprize de îngheț-dezgheț de profunzime. Ce ari fi să consolidăm în fiecare an câteva zeci de km de drum național, pe care în următorii 6-10 ani să nu mai trebuiască să intervenim?

Prin urmare, când ne bucurăm că îi vedem pe cei care în această perioadă încurcă circulația pentru a se face că lucrează aruncând câte o lopată de asfalt în câte o groapă ar trebui să ne gândim că exact în acel moment din buzunarele noastre “Dorel” ne mai fură câteva milioane de lei… [/read]

Service camioane