La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a fost demarată o campanie de administrare de injecții intravitreene, pentru controlul unor afecțiuni oculare grave

- Social - iunie 2, 2021
sju
Distribuie

Medicii oftalmologi de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia administrează injecții intravitreene, pentru controlul unor afecțiuni oculare grave, care afectează în special persoanele cu boli vasculare generale. Tratamentul inovativ se realizează gratuit la SJU Alba Iulia, fiind prescris de mediul specialist în ambulatoriu și administrat în sala de operații, cu internare de o zi.

Unele boli vasculare generale, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, complicată cu accident vascular retinian, au complicații la nivelul ochiului. Alteori, boli oculare evoluează spre complicații vasculare: miopia forte sau degenerescența maculară. În cazul acestor boli, arterele mici, care irigă retina, țesutul nobil al ochiului ce conține nervii cu care vedem, se îmbolnăvesc. Circulația este deficitară, nivelul de oxigenare al țesuturilor oculare se reduce, iar astfel apare ischemia oculară. Țesuturile care suferă de lipsă de oxigenare produc substanțe VEGF (Vascular endothelial growth factor), care au rolul de a crea noi vase de sânge care să asigure buna oxigenare. Din păcate, însă, aceste noi vase nu au un rol benefic pentru ochi. Ele au pereți slabi, se rup cu ușurință și umplu ochiul de sânge.

Există tratamente care neutralizează VEGF, oprind evoluția bolii sau chiar în cazurile diabetului ducând la reversia stadiilor retinopatiei diabetice. Injecțiile intravitreene (anti-VGF) au fost aprobate în Statele Unite ale Americii din 2006, pentru degenerescența maculară legată de vârstă, forma umedă, apoi pentru edemul macular din obstrucțiile venoase retiniene, edemul macular diabetic și retinopatia diabetică. Datorită acestei îndelungate experiențe a colegilor oftalmologi din SUA și, mai nou, Uniunea Europeană putem spune că acest tratament este benefic pentru pacienți menționați. O bună parte din ei își recuperează vederea în urma tratamentului. De asemenea, unui alt procent important reușim să le stabilizăm vederea și să oprim progresia bolii. Este important ca pacienții care suferă de afecțiunile menționate să facă verificări periodice pentru a se depista la timp posibilele complicații.

– Pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 – control la depistarea bolii apoi anual;
– Pacienții cu diabet zaharat tip 1, (insulinonecesitant) – control la cinci ani de la debut și apoi anual;
– Pacienții cu hipertensiune arterială, stenoză carotidiană – control la 1-2 ani sau imediat dacă apar simptome oculare precum: scăderea vederii, dureri etc.;
– Pacienții peste 55 de ani, care au avut în familie cazuri de degenerescență maculară, fumătorii, cei care au stat mult în soare – control o dată la 1-2 ani;
– Pacienții care au miopie forte, dioptrii mai mari de -6 – control la 1-2 ani sau în cazul în care apare o modificare a vederii;

În cazul în care medicul specialist constată că pacientul poate beneficia de tratament cu anti-VEGF injectabil i se prescrie rețeta gratuit, în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, apoi se face tratament în blocul operator. Injecția se administrează în ochi, în sala de operații, în condiții de maximă siguranță și sterilitate printr-o internare de zi.

Din cauza situației pandemice, pacienților li se recoltează test covid-19, în mod gratuit, cu o zi înaintea tratamentului injectabil intraocular.

„Suntem bucuroși că putem administra locuitorilor municipiului Alba Iulia și a celor din județ acest tratament inovativ, în mod gratuit. Înainte ca Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia să ofere aceste servicii medicale, pacienții erau nevoiți să meargă la Cluj sau în alte județe, la unități sanitare private, ceea ce reprezenta un real efort, atât financiar, cât și fizic, având în vedere că vorbim în mare parte despre oameni vârstnici cu diverse comorbidități sau patologii. Dorim să punem pacientul pe primul plan, să îi îmbunătățim starea de sănătate, să îl vindecăm și să fie mulțumit de serviciile oferite”, a spus dr. Violeta Lazăr, medic primar specialist oftalmolog.

Aceste injecții se fac periodic, conform indicațiilor medicului de specialitate, în funcție de evoluția clinică a bolii și de tipul afecțiunii.

SJU Alba Iulia anunță că toate persoanele care au suspiciuni privind existența vreunei afecțiuni oculare au posibilitatea să se programeze la o consultație, la policlinica situată pe strada Mușețelului, nr. 2. Planificările se fac la nr. de telefon 0766 373 624, de luni până vineri, între orele 13.00 – 15.00.

Medicul oftalmolog este singurul în măsură să se pronunțe cu privire la conduita, diagnosticul, tratamentul medical pentru pacient.

Biroul de presă al SJU Alba Iulia

Service camioane
Comments are closed.