Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor: Valori peste media multianuală pe râuri din 7 bazine hidrografice

- Din Judet - februarie 1, 2023
campeni
Distribuie

Conform prognozei hidrologice pentru luna februarie elaborată de specialiștii #INHGA, râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Someşul Mic, Arieş, Jiu şi Bistriţa, se vor situa peste mediile multianuale lunare.

De asemenea, pe parcursul acestei luni, bazinul hidrografic al Bârladului se va afla la polul opus, având valori sub 30% din normalele lunare.

În același context, valorile cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare vor fi prezente pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş – sector aval Dej, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Suceava, pe cursul superior al Moldovei şi pe cursul Prutului.

Totodată, regimul hidrologic pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, cursul mijlociu şi inferior al Moldovei şi cursul Siretului, se va situa la valori cuprinse între 50–80% și 30–50% pe Vedea, afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Menționăm că în această perioadă, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor fi în extindere şi intensificare în prima parte a lunii, apoi vor avea extinderi şi intensităţi variabile, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii COTELOR DE APᾸRARE, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor

Citește și:

Service camioane
Comments are closed.