În Statele Unite, numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a scăzut, dar dificultăţile se menţin

- Externe - februarie 11, 2021
Distribuie

Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a scăzut uşor, deşi rămâne la un nivel extrem de ridicat, ceea ce indică o încetinire a redresării pieţei forţei de muncă în urma pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmit AP şi Reuters.

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj s-a situat la 793.000 în săptămâna ce s-a încheiat în 6 februarie, comparativ cu nivelul de 812.000 înregistrat în săptămâna precedentă şi faţă de recordul de 6,87 milioane într-o săptămână din martie. Analiştii se aşteptau la un număr de 757.000 de cereri săptămâna trecută.

Miercuri, preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a recunoscut că „îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă a stagnat” în ultimele luni din cauza creşterii numărului de infecţii. De asemenea, a explicat Powell, aproximativ patru milioane de oameni care şi-au pierdut slujbele au renunţat să-şi mai caute una, ei nefiind incluşi în statisticile privind şomajul. Dacă aceşti oameni ar apărea în statisticile oficiale privind şomajul, atunci rata şomajului ar fi de aproape 10%, susţine şeful Fed.

Analiştii se aşteaptă în următoarele săptămâni la redeschiderea afacerilor, în urma campaniei de vaccinare şi a reducerii numărului de infecţii.

Oficiul pentru buget estimează că numărul de angajaţi nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de 2024.

Piaţa forţei de muncă din SUA este sub presiune, după ce pandemia a paralizat economia şi a dus la pierderea a aproape zece milioane de locuri de muncă.

Guvernul a raportat săptămâna trecută că economia a creat în ianuarie doar 49.000 de locuri de muncă, după ce a pierdut 227.000 în decembrie. Rata şomajului a coborât în SUA la 6,3% în ianuarie, de la 6,7% în decembrie, în principal deoarece mulţi oameni care şi-au pierdut slujbele au renunţat să-şi mai caute una.

De asemenea, raportul Departamentului Muncii arată că numărul celor care au primit ajutoare de şomaj în săptămâna ce s-a încheiat în 23 ianuarie a urcat la 20,4 milioane, de la 17,8 milioane cu o săptămână în urmă.

Service camioane
Comments are closed.