Groapa de gunoi de la Galda de Jos ar putea fi dată în funcțiune în această primăvară!

- Pe Surse - ianuarie 6, 2021
Distribuie

  • După o întârziere de peste 5 ani, groapa de gunoi de la Galda de Jos (investiție de aproape 24 milioane de euro) ar putea fi dată în folosință în această primăvară
  • Locuitorii comunei Galda de Jos NU vor fi deranjați de mirosul degajat de la cea mai mare groapă de gunoi din Transilvania
  • Timpul termenului de garanție a început să curgă odată cu realizarea recepției la sfârșitul anului 2017, acesta fiind de 2 ani de zile, iar în 2018 a expirat și garanția acestui obiectiv complet.
  • Operatorul va prelua un obiectiv fără garanție, iar consecințe sunt foarte greu de estimat.

Anul 2021 vine și cu vești bune în ceea ce înseamnă darea în folosință a depozitului ecologic de la Galda de Jos. Cu o întârziere de peste 5 ani, timp în care majoritatea utilajelor au ieșit deja din garanție, INVESTIȚIA TOTALĂ de aproximativ 60 de milioane de euro pare că a ajuns în sfârșit în linie dreaptă. Un proiect care ar trebui să aducă beneficii imense atât locuitorilor județului Alba, cât și mediului înconjurător. Ar mai fi nevoie de încă vreo 15-20 de ani să ne schimbăm mentalitățile, capitol la care aproape toate primăriile județului (cu câteva mici excepții gen Ciugud), CJ Alba și mai ales Prefectura Alba au pierdut un start prețios.

Cu doar câteva luni înainte ca sistemul integrat de management al deșeurilor să fie activ, nici CJ Alba, nici vreo primărie din județ și nici măcar tăietorii de iarbă la câini din cadrul Instituției Prefectului Județului Alba nu au demarat nicio campanie de informare cu privire la colectarea selectivă în rândul populației și al agenților economici!   

Într-un interviu acordat redacției noastre, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a declarat: “După cum se cunoaște, exploatarea depozitului de la Galda de Jos a fost atribuită unei firme, iar în urma acestei licitații o altă firmă câștigătoare a depus o contestație. CNSC a analizat și a respins această contestație. Așteptăm să vedem dacă va continua și la Curtea de Apel, iar dacă nu, vom încheia contractul. Ce este clar este faptul că CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a fost foarte categoric și a respins toate capetele de acuzare, ca să spun așa. Sperăm ca foarte curând, dacă nu vor mai contestații și alte termene de judecată, să semnăm contractul și să putem începe operarea depozitului ecologic de la Galda de Jos. Firmele care au câștigat licitația pentru colectare vor avea posibilitatea să depună gunoiul în județul Alba, după regulile care au fost stabilite. Noi am construit acest sistem prin finanțare europeană și anul viitor se va și încheia contractul de finanțare”.

Fără garanție, dar fără probleme!

Având în vedere că în luna septembrie 2017 a fost încheiat procesul de recepție al lucrărilor (inclusiv remedierea deficiențelor constatate), toate utilajele au ieșit din garanție, spre bucuria producătorilor. Chiar și așa, fără a mai avea garanție pe nimic din ce există la acest moment, acesta nu ar trebui să fie un impediment. Și asta pentru că responsabilii CJ Alba au avut în sarcină să pună în funcțiune periodic toate utilajele: „Nu vor fi probleme cu utilajele existente în cadrul acestui proiect. Periodic, colegii noștri care se ocupă de depozit pun în funcțiune utilajele, verifică periodic toate instalațiile, mijloacele de transport sunt puse în mișcare, la fel și benzile transportoare și întreg sistemul”, ne-a mai declarat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Vom plăti mai puțin pentru salubritate în județul Alba?

Aceasta a fost o altă întrebare la care șeful județului Ion Dumitrel ne-a răspuns acum, când așteptările tuturor de a plăti mai puțin ar fi întemeiate: “Este greu de spus cum vor evolua prețurile. Pentru că serviciul de salubritate nu înseamnă numai depozitare, ci și colectare. Ce este sigur este că avem unde să depunem. Costurile în timp însă diferă de toate cheltuielile pe care le va avea operatorul. Îmi este greu să spun acum: va fi mai ieftin sau mai scump. Sperăm să nu fie mai scump”.

Nimic nu e gratis nici pentru locuitorii din Galda de Jos

Referitor la gratuitatea serviciului de salubrizare pentru locuitorii comunei Galda de Jos, șeful CJ Alba a negat această variantă: „Încă de la momentul la care s-a făcut această investiție, a fost o astfel de solicitare din partea domnului primar, care este și acum primar, însă a fost refuzată nu de către noi, ci de către finanțator. Beneficiile pe care le are însă Galda de Jos vor fi legate de redevențele și a impozitului care va fi aplicat pentru această exploatare. Cert este că locuitorii comunei Galda de Jos, primarul și consilierii locali au fost foarte corecți cu toți locuitorii județului Alba în sensul că au fost de acord cu această construcție care este benefică pentru întreg județul nostru. Și pentru acest lucru le-am mulțumit și le voi mulțumi mereu”, a mai precizat Ion Dumitrel, președintele CJ Alba. .

Service camioane
Comments are closed.