Florin Cîţu: Proiectul legii bugetului de stat va fi aprobat cu aceeaşi variantă de deficit – 7,16%

- Nationale - februarie 18, 2021
Distribuie

Proiectul legii bugetului de stat va fi aprobat cu o ţintă de deficit de 7,16% şi cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri, a declarat joi prim-ministrul Florin Cîţu.

„Deficitul bugetar rămâne aşa cum am stabilit, sunt modificări poate în interior, alocări diferite, mai multe credite de angajament. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă mai mare alocată la CNI şi la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament, în special sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă anul acesta contracte. Şi atunci, bineînţeles, vor fi plătite anul viitor. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri. Aţi văzut foarte bine şi astăzi avizul Consiliului Fiscal, care spune că este un buget credibil şi crede că acest deficit bugetar poate fi atins în acest an”, a afirmat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, întrebat dacă au apărut modificări, faţă de varianta anunţată, în proiectul legii bugetului de stat care urmează să fie aprobat vineri.

De asemenea, întrebat despre avizul negativ pe acest proiect dat de Consiliul Economic şi Social, premierul a replicat: „Da. Interesant, nu?”.

„Bugetele care au distrus România între 2017 şi 2019 au primit avize pozitive, bugetele care au crescut cheltuielile bugetare nesustenabil, în special de personal, au primit avize pozitive, bugetele care au îngrădit spaţiul economic din România şi au introdus tot felul de legi intervenţioniste au primit aviz pozitiv, iar acest buget care primeşte, în premieră, un aviz pozitiv de la Consiliul Fiscal, de la profesionişti, cei care sunt profesionişti spun că este un buget credibil, primeşte un aviz negativ. Dar, până la urmă, ştiţi cum e, politica încă este o problemă. Deciziile politice încă reprezintă o problemă în România, de aceea am spus că trebuie să facem reforma din temelii şi îmi asum acest lucru”, a punctat Florin Cîţu.

Şeful Executivului a subliniat că nu este nevoie de introducerea de taxe noi în perioada următoare.

„Aceste recomandări sunt mai mereu din partea Consiliului Fiscal sau a altor organisme similare, au fost şi anul trecut. Dar anul trecut, contrar sau împotriva tuturor celor care credeau că nu vom reuşi, am reuşit să menţinem economia pe linia de plutire, să avem un rezultat mai bun decât a fost estimat, să ne împrumutăm mai ieftin şi să finanţăm tot deficitul bugetar, fără să umblăm la taxe. Este lucrul pe care l-am spus din primul moment că nu vom introduce taxe. Vom arăta că putem să dezvoltăm economia şi că putem să evităm evaziunea fiscală prin transformarea digitală a aparatului public şi prin reformă la aparatul public. Nu este nevoie să introducem taxe în perioada următoare. Veniturile – şi aici, dumneavoastră v-aţi uitat la această parte din raportul Consiliului Fiscal, dar ar fi trebui să ne uităm şi acolo la partea care spune clar că veniturile estimate ar putea să fie, sunt subestimate anul acesta – ceea ce, iarăşi, este o premieră. S-ar putea să avem venituri mai mari decât le-am estimat noi în buget şi recomandarea Consiliului Fiscal este să folosim aceste venituri pentru reducerea deficitului bugetar”, a explicat Florin Cîţu.

Premierul a susţinut că veniturile suplimentare la buget ar putea veni din „performanţa economică peste aşteptări”.

„Dacă vă uitaţi acolo, Consiliul Fiscal spune că se aşteaptă la o creştere economică între 4 şi 5%, ceea ce este mult peste ceea ce estimau cam toate aceste instituţii acum câteva luni de zile pentru România”, a declarat Florin Cîţu.

În context, prim-ministrul a subliniat că resursele alocate în bugetul de stat pe 2021 pentru investiţii sunt „la nivel istoric”.

Service camioane
Comments are closed.