Deputatul Daniel Rusu (AUR) intră în conflict deschis cu Kronospan Sebeș

- Social - ianuarie 8, 2021
Distribuie

După ce vicepreședintele PSD Alba, Daniel Zdrânc a atras atenția în urmă cu câteva zile despre depășirile frecvente ale tuturor indicatorilor cu privire la calitatea aerului în județul Alba, a venit rândul deputatului AUR Alba, Daniel Rusu.

Mult mai vehement și tranșant, Daniel Rusu a făcut o adresă oficială către ministrul Mediului, Barna Tánczos, căruia îi cere imperativ să se implice urgent în rezolvarea problemelor de mediu din municipiul Sebeș. Într-o petiție care astăzi va fi depusă la Ministerul Mediului, deputatul Rusu a subliniat:

“STOPATI POLUAREA CANCERIGENĂ DIN SEBEȘ, JUD. ALBA !!! Nu mai asistați impasibili la această ,, crimă cu premeditare” !!!

Domnule ministru Barna Tánczos,

Membrii Alianței pentru Unirea Romanilor împreună cu asociația ,,Centrul Independent pentru Protecția Mediului Sebeș” , monitorizează poluarea atmosferica din Sebeș din anul 2007 și solicită de 15 ani sprijinul Ministerului Mediului pentru eradicarea acestei poluări criminale cu 4 poluanți cu efect cancerigen asupra omului: pulberi în suspensie, formaldehidă, benzen și ozon troposferic.

În această perioadă, 2007-2021, la toți cei 4 poluanți s-au înregistrat depășiri ale CMA.

Întrucât Stația AB2 din cadrul SNMCA, care monitorizează emisiile, este depășita din punct de vedere tehnic și este mai mult timp defectă decât in funcțiune, iar CJ al GNM nu dispune de aparatura pentru depistarea emisiilor de pe Platforma Industrială a Sebeșului-principalul poluator, Primăria Sebeș a achiziționat un Autolaborator pentru analize de mediu si pune pe site-ul Primăriei Sebeș rezultatele acestor măsurători. Ce ne arata aceste monitorizări pentru începutul anului 2021? Ne arata depășiri ale CMA in zilele de 1, 2, 3 ianuarie 2021 pentru poluatorii cancerigeni Pulberi in suspensie si Benzen, intre orele 18 si 4, astfel:

– PM1: 144,30; 164,38; 138,44 micrograme/mc

– PM2,5: 146,99; 168,31; 141,34;- DE 8,4 DE ORI !!!!

– PM4: 148,66; 170,89; 143,28

– PM10: 151,85; 177,21; 145,06-DE 3,54 DE ORI !!!

– PM tot: 156,07; 184,62; 147,07.

– Benzen: 13,79; 18,59; 18,97- DE 3,79 DE ORI !!!!

Fata de această situație, va rugam sa luați, urgent, măsuri concrete :

1. Identificarea surselor de emisie a poluanților cu efect cancerigen si anularea si desființarea acestora, in principal Platforma Industriala a Sebeșului de

pe str. Mihail Kogalniceanu ;

2. Colaborare cu Primăria Sebeș, care are in dotare acest Autolaborator performant pentru monitorizarea emisiilor la coșurile poluatorilor;

3. Colaborare cu Ministerul Mediului pentru realizarea unui Audit internațional privind starea sănătății populației si influenta poluării cancerigene asupra sănătății oamenilor din Sebeș;

4. Realizarea unui Audit de mediu internațional, plătit de la bugetul Statului Roman, privind starea mediului in Sebeș, județul Alba”, se arată în petiția deputatului AUR de Alba.

În format atașat sunt valorile înregistrate de laboratorul mobil al Primăriei Sebeș, indici care însă nu au avut niciun rezultat pe mai departe până acum.  

De altfel, redacția noastră a depus o solicitare încă de marți, 5 ianuarie atât la ministerul mediului, cât și la Instituția Prefectului Județul Alba, însă fără niciun rezultat până la acest moment. Probabil că prefectul județului sau angajații Prefecturii s-au obișnuit cu același ritm de melc sau își dovedesc, din ce în ce mai mult, inutilitatea în peisajul județului Alba!

Service camioane
Comments are closed.