Daniel Breaz: Eu nu pot să fiu decât de partea lui Sorin Cîmpeanu

- Din Judet - octombrie 10, 2022
Distribuie

Prezent la Radio HIT FM Alba, rectorul Daniel Breaz a făcut câteva precizări legate de acuzațiile de plagiat aduse fostului deja ministru al Educației, Sorin Cîmpean:

„Eu pe domnul Cîmpeanu, pe Sorin, îl cunosc de foarte mulți ani de zile, când nu eram nici unul în nici o funcție; eram simple cadre didactice fiecare în universitatea lui (n.a. – și colegi de partid, în PSD). La un moment dat, oricât de puternic ești, cedezi. Le-am spus-o multora, chiar dacă noi suntem puternici, mai ai în spate o familie. Mai sunt părinții, copiii, soția – familia suferă mai mult decât tine. Te vede familia pictat absolut peste tot, în fiecare zi, câteodată drepte, altădată nedrepte.

Eu nu pot să fiu decât de partea lui Sorin. De ce spun acest lucru? A cedat și omul, s-a săturat să fie terfelit toată ziua în presă cu acuzație de plagiat.

Eu sunt matematician. Pot să predau altfel Teorema lui Pitagora? Pot să preau altfel aria pătratului? Adunarea fracțiilor pot s-o reinventez eu? Sunt cursuri didactice. Plagiatul, din punctul meu de vedere se referă la cercetarea științifică. Adică eu am inventat o sticlă de o altă formă, pe care o brevetez, este sticla de forma piramidală Breaz. Dacă altcineva vine și spune: Nu, este a mea, și își pune numele pe brevetul respectiv, da, acela este plagiat, acela este furt intelectual… dar să ajungi…. pentru că dl. Cîmpeanu nu a fost acuzat că a plagiat o luvcrare științifică, că a apărut pe un curs, pe niște notițe, lucrări parctice pe care le preda studenților.

Credeți-mă, că n-ai cum! Sunt anumite chestiuni predate de sute de ani. Eu n-am cum să predau convergența șirurilor numerice, să o denaturez. N-ai cum. E aceeași definiție. Până la urmă a cedat și Sorin, că toată ziua te vede pictat pe toate televiziunile”, a declarat Daniel Breaz, rectorul Universității Alba Iulia.

„Am fost și eu ministru. Credeți că nu am fost căutat și verificat de cititori? Îmi crescuseră citirile lucrărilor științifice exponențial în perioada respectivă. M-am bucurat că sunt citit.

Și eu am scris 3-4.000 de pagini, în limba engleză, postate, pot fi accesate, și de pe un telefon, acolo unde sunt open acces revistele. N-am plagiat. Sunt ferm convins că și Sorin este la fel, dar nu pot să te legi de un curs didactic. Așa ne putem lega absolut de toți universitarii din România, de profesorii de gimnaziu, de liceu, că se duc și predau Teorema lui Pitagora. A, a plagiat, a scris acolo în cartea lui Teorema lui Pitagora. E plagiată. Nu. Plagiatul a devenit o armă în țara noastră în momentul de față mult prea periculoasă. Ne jucăm cu carierele unor oameni, cu niște destine. Imediat cineva a plagiat

Da, sunt într-adevăr și cazuri de plagiat, dar haideți să nu ieșim și să aruncăm cu noroi într-o persoană până nu se dovedește că e adevărat. Cum nici un criminal, nu îl iei astăzi și l-ai închis mâine pentru 20 de ani. Și acolo este un proces, în care se aduc probe, se confruntă martori și se ia o decizie în conformitate cu fapta comisă.

Da, dacă ai plagiat, sunt ferm convins să mergi și să-i retragi toate beneficile de care a avut parte după ce a folosit acel furt intelectual. Pentru că e un furt și trebuie să plătească ca atare acel individ. Dar să acuzi fără a avea un suport. Unii cred că se pricep absolut la orice materie, la orice ramură a științei și nu e corect. Sunt comisii care știu și pot, au competență să verifice toate… așa că nu putem pe o postare pe facebook, pe o acuzație în presă…, dar uite că mediatizare excesivă te face să cedezi. Mie îmi pare rău că Sorin și-a dat demisia. Era un ministru bun, am colaborat foarte bine și la actuala lege a educțaiei, pe care am dezbătut-o în Consiliul Național al Rectorilor, am avut dezbateri publice, am respectat foarte mulți pași, a dus-o până aproape de ultimul pas. Dar viața merge înainte, și sper să fie puternic să treacă peste chestiile acestea”.

În ceea ce privește acuzațiile aduse premierului Nicolae Ciucă: „Nu știu exact acea acuză de plagiat care i-a fost adusă premierului în ce stadiu a analizei este. Chiar n-am urmărit subiectul. Dar nu poți să acuzi, să te duci și să spui că a plagiat până nu ai o analiză a unei comisii de specialiști în domeniul respectiv, și pe urmă discutăm”.

Service camioane
Comments are closed.