Concert pe domeniul castelului Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă

- Evenimente - iulie 3, 2021
alba
Distribuie

Cea de-a IX-a ediție a turneului SoNoRo Conac se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil. Prin existența acestui proiect, SoNoRo și-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar și să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală.

Joi, 8 iulie, va avea loc un concert SoNoRo Conac pe domeniul castelului Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă.

Accesul este liber, în baza unei rezervări la adresa de mail rezervari@sonoro.ro.

Programul concertului cuprinde lucrări deGeorge Enescu, Stan Golestan, Robert Schumann, Gaspar Cassadó și Ernst von Dohnányi, în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) și Cristiana Mihart (pian).

Cum anul trecut a deschis seria concertelor în grădinile conacelor, pe domeniile palatelor și lângă zidurile bisericilor fortificate, dar și apetitul publicului pentru această îmbinare a armoniei muzicii cu cea a naturii, și în acest an sunt programate concerte SoNoRo Conac în aer liber.

Intitulată ludic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediția de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din țara noastră, cum sunt sate tradiționale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiționale românești care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor orașe.

Castelul din Cetatea de Baltă, cunoscut şi sub numele de Castelul Bethlen-Haller, a fost ridicat între anii 1560-1624 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. Tipic renascentist, cu forma sa rectangulară și cele patru turnuri circulare în colțuri, de-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc. În prezent, castelul păstrează atât principalele elemente arhitecturale renascentiste, cât şi o parte dintre cele baroce, în spatele castelului regăsindu-se un fost element decorativ ce poartă inscripția „Anno 1773”. În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca secție de şampanizare în cadrul IAS Jidvei.

După anul 1989, castelul a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu. Printr-un amplu proces de restaurare, prin care s-a urmărit îndepărtarea intervențiilor anterioare și evidențierea arhitecturii și simplității originale a spațiilor, familia Necșulescu a readus castelul la lumină, transformându-l totodată într-un simbol de preț al Jidvei.

Turneul SoNoRo Conac va continua pe 9 iulie cu un concert în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, din Oradea, în beneficiul reconstruirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Palatul, construit la începutul secolului XX, reflectă tendințele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-național și pluri-confesional Austro-Ungar. Acest simbol important al orașului Oradea a fost, din păcate, devastat de un incendiu în 2018 și, încă de atunci, se fac eforturi pentru reconstruirea lui. Concertul SoNoRo dorește să reamintească încă o dată importanța acestei cauze și să îndemne publicul din toată țara să doneze pentru reconstrucția Palatului, în condițiile în care accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit.

Următoarele concerte vor avea loc la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu-Mare, găzduită de o clădire construită în 1902, în stilul secession (10 iulie); la Hanul Domnesc din Suceava – atestat documentar în anul 1627, inițial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei (12 iulie); în Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești, unde va avea loc un concert organizat în contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an (13 iulie) și la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne reședințe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanți ai aristocrației vremii, printre care și regele Ferdinand I al României și regina Maria.

Turneul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie a acestui an cu încă șase concerte. Mai multe detalii, în curând, pe https://conac.sonoro.ro/.

Service camioane
Comments are closed.