CJ ALBA: Începe reorganizarea administrativă? Ce se întâmplă cu primăriile mici

- Administratie - februarie 9, 2021
Distribuie

O temă predilectă de campanie electorală a fost reorganizarea administrativă, care prevede comasarea primăriilor cu locuitori foarte puțini. Având în vedere că, de regulă, în aceste comune administrația publică locală nici nu poate aduce un plus valoare sau o dezvoltare reală a comunității, s-a discutat foarte mult despre desființarea și comasarea mai multor primării din țară, iar județul Alba nu ar face excepție.

În acest sens, vicepreședintele CJ Alba și, totodată, secretarul general al PNL Alba a declarat: “S-a vorbit mult despre reorganizarea administrativă. Dacă nu  facem acum, nu o mai putem face niciodată. Dacă nu o facem anul acesta, nu o să o mai putem face. Cred c[ ar trebui să desființăm comunele cu 200 de locuitori sau ceva de genul. Locuitori foarte puțini, dar un întreg aparat la primărie, cu primar, viceprimar, secretar și alți angajați. De ce spun să se facă acum, cât mai repede? Pentru că apar tot felul de reglementări prin care CJ Alba nu va mai putea să susțină orice fel de cheltuieli ale primăriilor. De exemplu, acum CJ poate să sprijine o comună doar pe ceea ce înseamnă partea de drumuri comunale, sau pe partea de echilibrare. Atât. Alți bani CJ nu poate să transfere din contul nostru spre contul unei comune. Iar echilibrarea nici măcar nu o facem noi, ci o fac Finanțele publice prin aplicarea unei formule. Deci noi pentru salarii de exemplu la primării nu putem da bani”.

Cam la fel gândesc și colegii de alianță ai liberalilor. În acest sens, deputatul USR Alba și, totodată, președintele USR Alba a declarat recent: “Acele primării care nu își au rostul… nu le văd sensul!”.

Într-o ierarhizare a comunelor cu cei mai puțini locuitori, clasamentul se prezintă astfel în județul Alba:

Comuna Ceru-Băcăinți: 284 locuitori

Comuna Râmeț: 574 locuitori

Comuna Ocoliș: 616 locuitori

Comuna Întregalde: 577 locuitori

Comuna Ohaba: 664 locuitori

Comuna Ponor: 540 locuitori

Comuna Mogoș: 731 locuitori

Service camioane
Comments are closed.