Cărți realizate de autori aiudeni prezentate la Alba Iulia

- Educative - noiembrie 29, 2022
Distribuie

Miercuri, 30 noiembrie 2022, în cadrul Salonului de Carte de la Alba Iulia, vor fi prezentate trei cărți realizate de autori aiudeni.

Evenimentul va avea loc la Sala Unirii.

Ora 14.30: Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud propune din proiectele editoriale ale anului 2022:

1.Paul Scrobotă, „Colegiul Bethlen Gábor 1622-2022. 400 de ani de istorie, cercetări arheologice ale clădirilor componente aflate în incinta instituției aiudene”, Editura Napoca Star, 2022. Volumul, apărut sub egida Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” – Muzeul de Istorie Aiud, în colecția Patrimoniu cultural, coordonată de Ioan Hădărig, prezintă rezultatele cercetărilor arheologice din anii 2012-2015. Pe parcursul celor 82 de pagini, format A5, sunt inserate informații de natură arheologică dar și documentară cu privire la evoluția clădirilor componente ale colegiului transferat la Aiud în anul 1662, imagini de epocă, fotografii, relevee, planșe și cataloage ale materialelor arheologice descoperite. Concluziile sunt traduse în limbile engleză și maghiară.

Prezintă: Gabriel Balteș

2.„Aiudul interbelic. Un portret cultural”, Prefață de Dr. Valer Moga, Cluj-Napoca, Editura Napoca Star, 2022, 175 p. 

Cartea, temeinic documentată, a apărut din iubirea autorului pentru orașul său natal și pentru istoria și valorile acestuia. Volumul este structurat în două părți: prima parte este un studiu despre Liceul „Titu Maiorescu” din Aiud în perioada 1922-1927, cu accent pe circumstanțele înființării primului liceu românesc din Aiud după Marea Unire de la 1918, constituirea și evoluția corpului didactic (se conturează portretul primului director al liceului, Ovidiu Hulea), populația școlară, dotările, programele, manualele școlare și alte aspecte privind desfășurarea activității didactice și extrașcolare a profesorilor și elevilor. A doua parte se concentrează pe aspecte ale vieții spirituale și culturale în Aiudul interbelic, oferind interesante informații despre presă, tipografii, librării, Casina Română, dascălii români de la Colegiul „Bethlen Gábor”, evoluția demografică a orașului, evenimente culturale deosebite. „Cartea lui Virgil Boancă are meritul, dincolo de documentarea ei arhivistic și bibliografică, de a ne introduce în intimitatea vieții unui oraș ardelean multicultural” (Valer Moga). 

Prezintă: Ioan Hădărig 

3.Ramona Elena Mărginean, Iulia Diana Ștefănescu, Aurica Ileana Negru, „Ghidul expoziției permanente a Muzeului de Științele Naturii Aiud”, Volumul I Sala I, Editura Napoca Star, 2022, apărut sub egida Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” – Muzeul de Științele Naturii Aiud, în colecția Patrimoniu cultural, coordonată de Ioan Hădărig.

Volumul 1 este primul dintr-o serie de trei volume pe care le propunem publicului, corespunzătoare celor trei săli de expoziție permanentă a muzeului, serie prin care dorim să furnizăm o serie de informații utile, într-o formă cât mai atractivă, referitoare la piesele ce compun expoziția de bază a Muzeului de Științele Naturii Aiud. 

Acest prim volum este dedicat sălii 1 a muzeului și colecțiilor pe care aceasta le adăpostește respectiv colecțiile de Paleontologie, Petrografie și Mineralogie. 

Pe parcursul celor 72 de pagini, este prezentată o scurtă expunere cu privire la conținutul sălii și la ideile pe care aceasta le ilustrează. Sunt descrise apoi colecțiile expuse, cu enumerarea pe scurt a exponatelor din fiecare vitrină și o descriere mai detaliată a celor remarcabile, împreună cu ilustrații ale pieselor cele mai reprezentative. Volumul include și un capitol dedicat istoricului muzeului.

Prezintă: Paul Scrobotă 

Service camioane
Comments are closed.