Călin Gheorghe Matieș:”Incompetența Guvernului PNL va transforma în șomeri câteva sute de angajați din Alba!”

- Politice - septembrie 11, 2021
Distribuie

COMUNICAT DE PRESĂ

Trag încă un semnal de alarmă, în numele majorității angajatorilor și patronilor din Județul Alba. Ultimele luni de guvernare PNL-USR și mai ales haosul din domeniul energetic, unde am avut poate cei mai incompetenți conducători, au adus județul Alba pe marginea prăpastiei. Marii angajatori din județul Alba, fie că vorbim de industria ușoară sau de marii procesatori din industria alimentară din județ, se confruntă pentru prima dată în ultimii zeci de ani cu majorări de peste 150% sau chiar și 350% la prețul energiei electrice sau al gazelor. 

Ce înseamnă această criză majoră din viața unei firme/companii? Pentru conducătorii PDL-PNL ai județului Alba, care au lucrat toată viața la stat și habar nu au cu ce se mănâncă economia reală, le voi traduce în cuvinte cât mai simple. Așa poate pricep și șefii din CJ Alba, Prefectura Alba și PNL Alba dezastrul care ne paște în mai puțin de 30-45 de zile!

Pentru că tot m-au considerat un simplu brutar: în industria alimentară spre exemplu, prețul utilităților reprezintă circa 20-30% din prețul produsului finit. În industria ușoară, ponderea electricității sau a gazului ajunge undeva la 15-20% din prețul produsului finit, raportat la ceea ce se produce la nivelul județului nostru. 

Aceste creșteri peste noapte, neanunțate și neprefigurate în bugetul unei companii cu contracte ferme cu mari retaileri sau lanțuri comerciale din întreaga lume, se vor răsfrânge nu în prețul final al unui produs, ci în politica de resurse umane. Mai pe românește, pentru “pafariștii” din PNL Alba, care toată viața lor au lucrat numai la stat sau au învârtit afaceri cu statul: un contract încheiat cu un lanț de distribuție național sau internațional nu îți permite fluctuații de preț la produsele achiziționate mai mari de 2-5% . Ori, cum Guvernul PNL-USR a dus cea mai proastă politică și a lăsat piața internă de izbeliște, prețul unui kw la o firmă a crescut de 5 ori, iar mc de gaz de aproape 6 ori. Și aici vorbim de consumuri industriale. 

Pentru că nimeni nu va cumpăra un salam care ieri costa 10 lei, iar de mâine va costa 15 lei, o pâine de la 6 la 9 lei peste noapte și exemplele pot continua (în industria ușoară discrepanțele sunt și mai mari), se va ajunge ca firmele să încerce să tempereze creșterea de prețuri prin reducerea de personal! Și asta în toiul iernii. Pentru că cea mai mare cheltuială în costul unui produs este legată de salarizarea personalului. Și, cum prețul final nu va putea varia foarte mult, pentru că asta ar însemna ieșirea de pe piață a produsului, majoritatea firmelor importante din județul Alba vor începe reducerile costurilor prin reducerea de personal. Și asta chiar până în iarnă, când consumul de energie se va dubla sau chiar tripla.

Rețineți: toate aceste concedieri se datorează incompetenței guvernului Câțu și a creșterii aberante a prețurilor la curent și gaze! La aceasta se adaugă întreaga politică anti-români și anti-produse românești pe care actualul guvern a instaurat-o în ultimii aproape 3 ani…

Dar poate ne trezim o dată și noi. Cei care nu v-ați dat, încă, seama, așteptați primele facturi din iarnă la curent și gaz…

Senator PSD ALBA

Călin Gheorghe Matieș

Service camioane
Comments are closed.