Călin Gheorghe Matieș:” Gabriel Pleșa nemulțumește și sfidează o stradă din cartierul Tolstoi pentru a face pe plac unei persoane! Domnule primar, nu dați amenzi până nu găsiți soluții!”

- Politice - februarie 14, 2022
Distribuie

Prin aceste rânduri doresc să fac un apel public către primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa: Ascultați vocea tuturor oamenilor, nu doar a unei singure persoane. Nu fiți slugarnic, nu vă bateți joc de locuitorii cartierului Tolstoi! Nu dați amenzi de mii de lei până nu găsiți soluții alternative privind parcarea mașinilor!

Pe partea de jos a străzii Marcus Aurelius a fost instituită oprirea interzisă a autoturismelor lucru care nemulțumește majoritatea covârșitoare a proprietarilor și afectează activitatea a trei mici afaceri. Locuitorii din Tolstoi şi-au manifestat nemulţumirea față de primar, atât verbal, cât şi în scris, şi au semnat, casă cu casă, o sesizare în care au prezentat succint motivele pentru care modificările apărute în circulaţia rutieră nu se justifică. Fiind solicitat, m-am deplasat în Tolstoi, unde mi-a fost prezentată o petiție, cu circa 30 de semnături, strânse de pe o stradă cu aproximativ același număr de case. Am vorbit cu oamenii, iar aceștia mi-au spus cu fermitate că nu sunt de acord cu această decizie și nu au fost consultați cu privire la luarea ei.

Proprietarii nu mai au unde să își parcheze autoturismele, o parte dintre curți fiind înguste sau neîncăpătoare, iar numărul locurilor publice de parcare este mult prea mic raportat la numărul de mașini (și în acest cartier). Pe această stradă parchează și proprietarii de la blocuri, care nu au prins un loc de parcare rezidențială, dintre cele ”multe” nou-înființate de primarul Pleșa, cu care s-a lăudat în campania electorală.

De altfel, răspunsul dat de primar, la petiția cetățenilor, a fost cu minciuni și plin de falsitate. Pleșa a justificat instituirea opririi interzise în Tolstoi având în vedere expunerea pericolului de accidente a pietonilor. În realitate, pe partea de jos a străzii Marcus Aurelius nu s-au produs accidente rutiere, iar măsura a fost luată ca urmare a unei nemulțumiri particulare, și nicidecum generale, care abia acum s-a instalat în rândul proprietarilor care nu își mai pot parca mașina în fața casei.

Acest lucru mi-a fost dovedit de discuțiile cu cetățenii din Tolstoi și de zecile de semnături depuse pentru renunțarea la semnul de circulație (de care Pleșa nu ține cont). Dacă primarul ar fi interesat de siguranța pietonilor (cum fals afirmă în răspuns) ar fi făcut din strada respectivă una cu acces doar al riveranilor – și restricții de viteză – așa cum a fost destinația sa inițială. Dacă ar fi fost interesat de solicitările oamenilor din Tolstoi s-ar fi deplasat la ei în cartier. Sunt copii care vin la părinți sau bunici și nu au unde să își lase mașinile fără să ia amendă. Toate acestea, din vina lui Pleșa.

E dreptul fiecăruia să solicite ceea ce consideră necesar de cuviință dar dumneavoastră, domnule primar, aveți obligativitatea morală să ascultați de cei mulți, de vocile majoritare. Dalele montate în fața caselor oamenilor nu întrunesc elementele constitutive a ceea ce înseamnă un trotuar, domnule primar, iar pe ele pietonii nu au circulat niciodată, indiferent de cum au fost parcate mașinile. Așa zisul ”trotuar” este blocat de stâlpii de electricitate și mult prea îngust, denivelat și alipit, pe întreaga sa porțiune, de porțile oamenilor. Creați noi locuri de parcare, domnule primar, dar și trotuare corespunzătoare, regândiți zona Tolstoi astfel încât să fie sigură, atractivă, pentru oameni, înainte să instituiți asemenea măsuri lipsite de sens și empatie.

Mai mult, această stradă e una cu sens unic, iar staționarea mașinilor nu afectează circulația rutieră. Restricțiile de viteză și amenajarea unei alei pietonale sunt, într-adevăr, necesare. Vineri, proprietarii de mașini au primit un avertisment și obligativitatea să se prezinte la sediul poliției locale. În caz contrar, acesta se va transforma în amendă.

Amintiți-vă, domnule primar, de ceea ce ați promis oamenilor în campania electorală, privind crearea de noi locuri de parcare. Iar apoi reevaluați decizia de a-i amenda pe cei cărora nu le oferiți soluții alternative. Și, nu în ultimul rând, nu inventați motive! Nu mai invocați pericolul de accidente fără să știți când a fost ultimul produs pe această stradă! Luați măsurile adecvate pentru siguranța traficului și a pietonilor, dacă chiar vă interesează acest aspect!

Cu respect pentru locuitorii din Tolstoi,

Senator PSD – Călin Gheorghe Matieș

Service camioane
Comments are closed.