Blaj: Luni, 28 martie, încep lucrările la Podul Minciunilor – Măsuri pentru fluidizarea traficului rutier în zonă

- Anunturi Publice - martie 24, 2022
Distribuie

Luni, 28 martie, la ora 10:00, vor începe oficial lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor din Blaj. Începând cu această dată, traficul rutier în zonă va fi deviat, iar în acest sens Consiliul Local Blaj a aprobat măsurile privind fluidizarea circulației rutiere și pietonale din zonă.

Pentru traficul greu, autoritățile locale au amenajat un sens giratoriu la ieșirea din Blaj spre Mediaș, ce va fi folosit în special de vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, care se vor deplasa spre și dinspre Târnăveni. De asemenea, pe străzile adiacente Podului Minciunilor, au fost instituite restricții pentru categoriile mari de vehicule, în timp ce oprirea tuturor autovehiculelor este interzisă.

Măsuri pentru fluidizarea traficului rutier în perioada lucrărilor de la Podul Minciunilor

Circulația pietonală se va face pe cele două pasarele pietonale care leagă strada Avram Iancu de strada Dr. Vasile Suciu, precum și pe la pasajele de cale ferată din cartierul Câmpul Libertății și din zona Eroilor – Cimitir Central.

Pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, care vin dinspre Târnăveni și se îndreaptă spre Cluj-Napoca sau Alba Iulia, a fost amenajat un sens giratoriu la ieșirea din municipiul Blaj spre Mediaș, unde vor fi obligate să întoarcă, deoarece unghiul de virare de la pasajul de cale ferată din cartierul Câmpul Libertății nu permite virajul spre strada Tudor Vladimirescu. Același lucru este valabil și pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone care vin dinspre Alba Iulia sau Cluj-Napoca și care se îndreaptă spre Târnăveni.

Ruta obligatorie vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone este: strada Simion Bărnuțiu – strada Tudor Vladimirescu (variantă) – strada Mihail Kogălniceanu – sens giratoriu ieșire din Blaj spre Mediaș – strada Mihail Kogălniceanu – strada Tudor Vladimirescu și retur.

Șoferilor care doar trec prin municipiul Blaj pentru tranzitul spre Târnăveni sau Cluj-Napoca le este recomandat să folosească rute alternative.

Accesul vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone pe străzile Gheorghe Șincai, Mihai Eminescu, Bradului și Dr. Vasile Suciu este strict interzis.

Pentru fluidizarea traficului, autoturismele pot folosi ca rută spre Târnăveni traseul: strada Eroilor – pasaj cale ferată – strada Dr. Vasile Suciu – strada Inochentie Micu Clain – strada Gheorghe Șincai – strada Simion Bărnuțiu.

Oprirea tuturor vehiculelor este interzisă pe străzile Dr. Vasile Suciu, de la Podul Minciunilor până la intersecția cu strada Andrei Mureșanu, Tudor Vladimirescu (variantă) și Tudor Vladimirescu, de la sensul giratoriu din fața Hotelului Târnavele până la Biserica Ortodoxă „Sf. Apostol Andrei și Sf. Mare Mucenic Gheorghe” (inclusiv).

Pe strada Tudor Vladimirescu (variantă), parcarea din zona Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” poate fi folosită, în limita locurilor disponibile.

Aceste măsuri vor avea caracter temporar și vor fi valabile pe perioada celor șapte luni necesare derulării lucrărilor de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor. După finalizarea lucrărilor, estimată pentru data de 1 decembrie 2022, Primăria Blaj va comunica modul în care se va efectua circulația rutieră și pietonală în zonă.

Primăria Municipiului Blaj le mulțumește locuitorilor pentru înțelegere și îi asigură că toate soluțiile de trafic au fost gândite astfel încât disconfortul creat să fie minim.

Despre lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor

Lucrările de reabilitare și modernizare a Podului Minciunilor vor fi efectuate de Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, câștigătorul licitației de proiectare și execuție. Costul investiției, realizată din fonduri locale și guvernamentale, se ridică la aproximativ 14 milioane de lei (cu TVA). Executantul lucrării a anunțat că Podul Minciunilor va fi finalizat până la data de 1 decembrie 2022.

Noul pod va avea cinci benzi de circulație rutieră și două benzi pentru circulația pietonală, cu trotuare acoperite și încălzite. La finalul lucrărilor, Podul Minciunilor va fi una dintre cele mai spectaculoase construcții din România, cu soluții arhitecturale contemporane care respectă patrimoniul existent în zonă.

Autoritățile blăjene au început demersurile pentru modernizarea Podului Minciunilor încă din 2014, conform declarațiilor primarului Gheorghe Valentin Rotar, însă cea mai mare problemă ivită a fost trecerea acestuia din proprietatea SNCFR în cea a Primăriei Blaj. Acest lucru s-a realizat abia în anul 2021, printr-o hotărâre de Guvern. Administrația blăjeană și-a făcut temele din timp, iar trecerea Podului Minciunilor în domeniul public al municipiului a găsit Primăria Blaj cu toate studiile de fezabilitate și tehnice pregătite.

La finalul lunii iunie 2021, Primăria Municipiului Blaj a semnat contractul pentru „achiziție proiect tehnic și execuție lucrări – Realizare pasaj superior peste calea ferată (Podul Minciunilor)”, cu câștigătorul licitației, Retter Projectmanagement SRL Șelimbăr, valoarea contractului fiind de 11.749.709,85 lei (fără TVA).

Reabilitarea și modernizarea Podului Minciunilor este o investiție foarte importantă și obligatorie pentru Blaj, care va rezolva, în primul rând, dificultățile create de traficul rutier din zonă. În plus, podul vechi și degradat va fi înlocuit cu unul nou, modern, cu o arhitectură deosebită.

Service camioane
Comments are closed.