Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: Planul Național de Redresare și Reziliență va da radiografia viitoare a României

- Politice - mai 19, 2021
usr
Distribuie

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul USR PLUS de Alba, Beniamin Todosiu, a susținut de la tribuna Parlamentului o declarație politică privind importanța Planului Național de Redresare și Reziliență, subliniind faptul că acesta va duce la reforme majore precum reforma pensiilor, reforma fiscală, reforma întreprinderilor de stat, salarizarea sectorului bugetar, crearea și operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare, administrație publică, justiție, transport fără emisii de carbon şi energie regenerabilă. Blocarea PNRR din motive politice nu este o soluție pentru România. „Chiar dacă există voci critice în zona politică, în special în opoziție, trebuie amintit faptul că PNRR este rezultatul unui amplu proces național de consultare desfășurat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.”, a declarat Beniamin Todosiu, deputatul USR PLUS de Alba.

Vă prezentăm declarația politică a deputatului USR PLUS, Beniamin Todosiu:

Stimate domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Declarația mea politică de astăzi vizează un subiect extrem de important: Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai complex program de reformă creionat în România, după 1989.

În aceste zile am văzut cu toții, în spațiul public, numeroase dezbateri, dar și atacuri politice referitoare la subiectul – Planul Național de Redresare și Reziliență. Ceea ce nu înțeleg, din păcate, mulți dintre politicieni, este că PNRR reprezintă cel mai complex program de reformă creionat în România, după 1989.

Pandemia a fost un factor neprevăzut, care a afectat toate statele membre ale Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a fost nevoită să intervină cu un plan pentru a determina un impact cât mai mic asupra mediului economic și social al țărilor europene. Din fericire, veștile de la Bruxelles sunt bune, iar obiectivele și reformele majore gândite de Guvern au fost agreate și de Comisia Europeană.

Vestea și mai bună este că România cere în totalitate suma de 29 de miliarde de euro, inclusiv împrumuturile, pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest moment doar țara noastră și Italia vor accesa împrumuturile în întregime pentru reforme și proiecte majore care să asigure redresarea și reziliența.

Pentru România, acesta este cu adevărat un moment de restart, deoarece PNRR creează premisele pentru o mai bună funcționare a instituțiilor statului și ne putem asigura că și fondurile europene de coeziune vor avea impactul așteptat în economie.

Chiar dacă există voci critice în zona politică, în special în opoziție, trebuie amintit faptul că PNRR este rezultatul unui amplu proces național de consultare desfășurat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, consultări care au fost axate pe 4 priorități: infrastructură, educație, sănătate și mediu. În final, acest plan va aduce în următorii ani reforme majore precum reforma pensiilor, reforma fiscală, reforma întreprinderilor de stat, salarizarea sectorului bugetar, crearea și operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare, administrație publică, justiție, transport fără emisii de carbon și energie regenerabilă.

Dragi colegi, Planul Național de Redresare și Reziliență va da radiografia viitoare a României și nu trebuie tratat ca un program politic, ci ca un proiect de stat cu importanță deosebită. Planul Național de Redresare și Reziliență este cel mai complex program de reformă creionat în România, după 1989. PNRR va produce schimbări structurale în domenii cheie, în economie, în administrația locală și centrală. Vă dau doar exemplul reformei pensiilor, un domeniu care nu asigură echitatea între pensionari și nici nu este sustenabil.

Am încredere că ministrul Cristian Ghinea va reuși să încheie cu succes negocierile cu autoritățile europene și vom începe, în curând, implementarea PNRR. Ceea ce ar trebui să înțeleagă întreaga clasa politică este că acest plan are o importanță națională deosebită și trebuie să îl susținem cu toții, fiind singura șansă pentru redresarea după pandemie și asigurarea rezilienței în fața oricăror provocări viitoare.

Vă mulțumesc, stimați colegi!

Service camioane
Comments are closed.