Acțiune IPJ Alba: Artificiile și petardele nu sunt jucării

- Din Judet - noiembrie 23, 2022
Distribuie

Polițiștii Inspectoratul de Poliție Județean Alba continuă acțiunile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice și readuc în atenția opiniei publice câteva aspecte legate de domeniul articolelor cu conținut pirotehnic.

Polițiștii Inspectoratul de Politie Județean Alba acționează, în această perioadă, premergătoare sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice, în scopul creșterii siguranței cetățeanului.             

În acest sens, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiștii fac controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

În ultima săptămână, au fost constatate 3 infracțiuni privind efectuarea de operațiuni de articole pirotehnice, fără drept și au fost ridicate peste 2.000 de astfel de articole, din categoriile P1, F2 și F3.

Din cercetări a rezultat că acestea ar fi fost achiziționate on-line de către doi minori și de un major. Cei doi minori au fost depistați în timp ce foloseau petardele, în spațiul public, iar în legătură cu persoana adultă, de la care au fost ridicate articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, s-a stabilit că le-ar fi achiziționat on-line, pentru a fi folosite de către fiul său minor.

Polițiștii atrag atenția cetățenilor că în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, la unitățile de primiri urgențe se prezintă atât minori cât și persoane adulte cu diverse leziuni, cauzate de folosirea artificiilor și petardelor, răniri care pot cauza infirmități permanente.

Reamintim că, în conformitate cu legislația în vigoare, este interzisă și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an, deținerea, depozitarea și utilizarea de către publicul larg a articolelor pirotehnice categoriile F2, F3, F4, P2 și T2.

Din aceste categorii fac parte bateriile de artificii, unele tipuri de petarde (emițătoare de sunet), unele tipuri de torțe și fumigene.

Amenda pentru încălcarea prevederilor Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive poate ajunge la 7.500 de lei, pentru persoane fizice și la 15.000 de lei pentru persoane juridice.

Cu respectarea prevederile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 126/1995, pot fi deținute și folosite, articolele pirotehnice din categoriile F1(steluțe, lumânări scânteietoare, minifacle, jerbe cu scântei), care pot fi puse la dispoziție persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, precum și articolele pirotehnice categoriile P1 și T1, care pot fi puse la dispoziție persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Comunicat

Service camioane
Comments are closed.