A treia ediție a Cafenelei culturale aniversare, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

- Evenimente - iunie 8, 2021
alba
Distribuie

Joi, 10 iunie 2021, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă ediție a proiectului 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale. Aniversatul zilei este Alin Florea, directorul Bibliotecii Municipale „Liviu Rebreanu” Aiud, a cărui activitate culturală va fi prezentată în cadrul unui laudatio susținut de scriitorul Ioan Hădărig, director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud și membru al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentul se va desfășura online, pe paginile de Facebook și de Youtube ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba după următorul program:

Ora: 9:00 Memoria locului: Biblioteca Municipală Aiud în imagini

Ora 10:00 Recomandarea zilei – Atingerea singurătății, autor Ioan Hădărig

Ora: 12:00 Aniversații zilei

Ora 13:00 Proiectele bibliotecii – Cafeneaua Culturală: portrete culturale: Alin Florea și Ioan Hădărig

Ora 14:30 Poezia zilei – Ioan Hădărig

Ora 15:00 Expoziție de carte – din producția de carte a instituțiilor de cultură aiudene

Ora 17:00 Interviurile Bibliotecii – Alin Florea și Ioan Hădărig – transmisiune live de la evenimentul aniversar care va avea loc la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Proiectul 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și este destinat promovării creatorilor contemporani și oamenilor de cultură din Județul Alba, prin intermediul unor cafenele culturale, cu ocazia aniversărilor lor, prin activități proprii sau în colaborare cu parteneri. Totodată, cu acest prilej va fi valorificată și opera sau activitatea oamenilor de cultură invitați la eveniment.

Alin Florea conduce Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” din Aiud, din anul 2014. Cu o bogată experiență în domeniul comunicării și al organizării de evenimente publice, dublate de o temeinică pregătire în domeniu, încă de la preluarea mandatului s-a implicat activ în derularea unor proiecte culturale cu un mare impact în rândul publicului aiudean și nu numai. Pe lângă activitatea curentă de biblioteconomie, Alin Florea a implementat o serie de programe și proiecte culturale menite să susțină și să promoveze activitatea de promovare a cărții și a scriitorilor. Activitatea sa științifică s-a concretizat în susținerea sau publicarea unor serii de studii și cercetări științifice cum ar fi: Rolul tinerilor revoluţionari de la 1848 în Transilvania (Ancheta Kozma); Tinerii şi istoria. Tineri la 1848-1849 în Transilvania (O listă publicată de Silviu Dragomir); Tinerii şi istoria. Tineri în Transilvania în Vormärz; Opţiune politică şi implicare revoluţionară la 1848 – 1849 în Transilvania. Elevii Blajului; Prezenţa tinerilor în Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania. Raportul lui Simion Balint; Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania: propunere pentru un indice al tinerilor; Activism şi implicare politică. Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Evaluări istoriografice asupra prezenţei tinerilor în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Ovidiu Hulea, Avram Iancu; De la Blaj la Alba Iulia. Travaliul Marii Uniri; Câteva figuri memorabile de tineri români – conducători ai Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania; Pagini dureroase din istoria Aiudului la 1848 – 1849. Cartea neagră (Fekete Koniv); Abdicarea Regelui Mihai – Act de responsabilitate politică față de neam.

Ioan Hădărig este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara din anul 2011 și director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud din anul 2005. Activitatea sa culturală bogată l-a transformat în unul dintre principalii artizani ai fenomenului cultural ce a explodat în municipiul Aiud, considerat astăzi pe bună dreptate un oraș al artelor. Pe lângă activitatea sa editorial și managerială, Ioan Hădărig este director artistic al Fundației „Inter – Art” Aiud, membru fondator și organizator al Taberei Internaționale de Artă Plastică „Inter – Art” Aiud , al Taberei Internaționale de Creație pentru Tineret, al Bienalei Intercontinentale de Grafică Mică, al Festivalului Internațional de Umor, al Festivalului Internațional de Film și Artă Fotografică Art Aiud, al Taberei Internaționale de Grafică Wine Art, al Taberei Internaționale de Artă Plastică Prison Art. De-a lungul anilor a avut o intensă colaborare cu Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” Aiud, condusă de directorul Alin Florea. Dintre volumele publicate amintim: Iubirea pe o cruce de nisip, 1996; Lupta nebunului cu valul, 2002; Apocalipsa după Ioan, 2007; Trupul amantului ucis, 2008; Atingerea singurătății, 2012; Imagini ale Aiudului de altădată, album/poem editat în 7 limbi, în colaborare cu Robert Lixandru, ediția I – 2008, ediția a II-a și a III-a – 2011; studiu monografic: „ROMÂNIA LITERARĂ”, Aiud – 1930. Studiu monografic sau trei repere (contradictorii) ale situării în afara istoriei culturale europene, ediția I – 2010, ediția a II-a – 2011.

Service camioane
Comments are closed.