6 decembrie: Sfântul Nicolae

- Nationale - decembrie 6, 2022
Distribuie

Sfântul Nicolae este sărbătorit de către toți creștinii pe 6 decembrie.

Considerat ocrotitorul copiilor, Sfântul Nicolae este patron al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

Conform tradiției bisericii, Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Se spune că sfântul a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor. Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae.

De asemenea, se povesteşte că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg.

În Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.

Sfântul Nicolae a murit în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi în Turcia).

În ziua de 6 decembrie i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi.

Pentru bunătatea lui, este sărbătorit pe 6 decembrie, fiind considerat ocrotitorul copiilor. În creștinismul occidental a fost numit Santa Claus – pornind de la latinescul Sanctus Nicolaus (Sfântul Nicolae), apoi Sinterklaas, Sint-Nicolaas, Saint Nicholas, devenind modernul Santa Claus. Astăzi, Moș Crăciun vine la copiii cuminți, care și-au curățat ghetele.

În România comunistă, Moș Crăciun a fost înlocuit de Moș Gerilă.

În România, aproximativ 800 de persoane poartă numele de Nicolae sau derivatele acestuia.

La Mulți Ani !

În această zi le spunem „La Mulți Ani” celor care poartă numele Nicolae sau derivatele sale: Niculai sau Neculai, Nicuşor, Nicula, Nicu, Niculai, Nicola, Nicoleta, Niculina sau Nicolina, Niculiţa, Nicol, Nicola, Nikola, Niculeana etc.

Service camioane
Comments are closed.