236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Câmpeni

- Evenimente - martie 2, 2021
Distribuie

Primăria Orașului Câmpeni, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” și Asociațiunea ASTRA au comemorat, în aceste zile, 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

”Trebuie să fim mândri că orașul nostru adăpostește o părticică din istoria poporului român. Câmpeniul este strâns legat de revolta țăranilor din Transilvania. Muzeul ,,Beciul lui Horea” a fost locul unde s-a produs revolta care a fost considerată preludiul Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan. Acest muzeu ne va aminti întotdeauna de evenimentele care au determinat izbucnirea Răscoalei, de suferinţele şi nedreptăţile de care au avut parte moţii.

Răscoala din 1784 a însemnat revolta țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă.Iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și a statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți, cu toții au luptat împreună pentru drepturile lor. Chiar dacă sfârșitul celor trei capi ai Răscoalei a fost tragic, sacrificiul acestora și a celor care și-au dat viața pentru crezul lor, nu a rămas fără ecou. După Răscoală, treptat, moților li s-au acordat mai multe drepturi printre care: libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții persoanle și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului și dreptul la învățătură.

Faptul că școli și localități din România au primit numele acestor eroi, că sunt omagiați în versuri, picturi, sculpturi, case memoriale, că faptele lor sunt prezentate în cărțile de istorie – este un semn că lupta lor nu a fost zadarnică.

Noi, avem datoria morală să transmitem generațiilor viitoare respectul pentru istoria poporului român și eroii noștri naționali. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți eroii care s-au sacrificat pentru ca noi să avem astăzi, o viață mai bună! Ei rămân adevărate simboluri ale curajului, patriotismului și dragostei față de neamul și țara lor”, a transmis primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Service camioane
Comments are closed.