14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

- Anunturi Publice - iunie 9, 2022
Distribuie

În fiecare an, la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.

Cu acest prilej, CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINĂ ALBA atrage atenția opiniei publice asupra importanței donării de sânge, transmitând mesajul „SâNGELE ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ”

I.DE CE SA DONAM SANGE?

1. Zilnic ,mii de bolnavi internati in spitalele din Romania au nevoie de transfuzie de sange pentru a supravietui.

Pentru ca toti acesti pacienti cu nevoi transfuzionale sa fie salvati este nevoie ca oamenii sa doneze sange in mod constant.

2. La ora actuala sangele nu are un inlocuitor.Donarea de sange este singura solutie pentru a asigura necesarul de sange si componente sanguine din spitale.

3.Sangele are o perioada de valabilitate scurta.Dintr-o punga de sange se obtin trei produse sanguine,doua dintre acestea avand perioada de valabilitate de 42 zile (Concentratul Eritrocitar-globulele rosii)si de 5 zile(Concentratul Trombocitar-trombocitele). Astfel este nevoie ca zilnic in numar suficient de persoane sa doneze sange ,pentru a se putea obtine aceste produse sanguine.

4.Cu ocazia prezentarii la donare se pot depista anumite boli: -in urma consultatiei medicale care se face in predonare. -In urma analizelor de laborator care se efectueaza inainte si dupa donare. (teste pentru:Anemie, Glicemie,Hepatita B,Hepatita C,HIV/SIDA,Sifilis,HTLV,ALT)

5.Dupa donare sangele se reface ,iar imunitatea creste.

II.CONDITIILE MINIME PENTRU A DEVENI DONATOR

1. Donatorul de sange trebuie sa fie o persoana sanatoasa si sa nu faca tratament medicamentos.

2. Sa nu ai /sa nu fi avut: Sifilis, TBC, Hepatita virala B si C, HIV, Malarie, Bruceloza, Boli de inima, Diabet zaharat , Epilepsie, Cancer, AVC, etc.

3. Sa nu fi avut interventii chirurgicale sau stomatologice,tatuaje in ultimele 6 luni.

4. Varsta:18-60 ani

5.Greutate; Femei-minim 57kg Barbati-minim 60kg.

6.Femeile sa nu fie insarcinate,in perioada de lehuzie ,in perioada menstruala.

III.RECOMANDARI PENTRU DONAREA DE SANGE

1. Dimineata ,inainte de donare se serveste un mic dejun usor,fara grasimi si seconsuma lichide cum ar fi:apa, ceai înndulcit,cafea,suc,lapte;

2. Donatorul trebuie sa vina odihnit la donare;

3. Nu se consuma alcool inainte de donare cu 48 ore;

4. Nu se fumeaza inainte de donare si 2 ore dupa donare;

5. Donatorul trebuie sa vina la donare cu un act de identitate.

IV.DREPTURILE DONATORULUI

1. Se acorda o zi libera ,in ziua donarii conform legii;

2. Donatorul de sange are dreptul sa primeasca 7 tichete de masa,pentru produse alimentare.(ca o recompensa biologica).

3. Reducere de 50% pe mijloacele de transport in comun pentru 30 de zile,pentru persoanele cu domiciliul in Alba Iulia ,iar pentru persoanele ce au domiciliul in afara municipiului Alba Iulia se deconteaza biletele de transport in comun.

4.Donatorul poate primi la cerere un buletin de analize, cu rezultatele testelor efectuate cu ocazia donarii.

V.CARE SUNT BENEFICIILE DONARII DE SANGE VOLUNTARE SI REGULATE PENTRU DONATOR?

-Imbunatatirea starii de sanatate si incurajarea unui stil de viata sanatos (dupa donare,sangele se reface repede ,iar imunitatea creste.)

-Scade riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral si a infarctului miocardic.

-Creste stima de sine.

-Devine un model pentru ceilalti putandu-i motiva si pe altii sa doneze.

-Se bucura de o verificare periodica a starii de sanatate (examen medical si analize de laborator)

-Beneficiaza de recunoastere din partea societatii.

Transfuzia de sange nu este o simpla perfuzie. Daca ne gandim la faptul ca sangele este un tesut special,lichid format din celule si plasma ,indeplinind multiple functii in organism atunci transfuzia de sange poate fi considerata un transplant de tesut viu .De altfel,administrarea de sange la un bolnav aflat in suferinta, produce efecte benefice imediate ,vizibile ,producand o ameliorare a starii de sanatate sau vindecare ,dupa caz.

Centrul de Transfuzie Sanguina Alba Iulia va asteaptră la sediul de pe B-dul Revoluţiei, nr. 23-25, Jud . Alba. Telefon:0258834050Program :Luni-Vineri 7.30-12.00

Service camioane
Comments are closed.